11 хитрощів, які допоможуть приготувати борщ мрії
Борщ-це улюблена страва величезного числа людей. Його можна приготувати сотнями способів, додаючи різні компоненти і змінюючи технологію. Тому з приводу приготування борщу існує маса суперечок, які точно не вирішити, адже кожна жінка впевнена, що її борщ найкращий. А
Чому б не дізнатися про 11 універсальних хитрощів, які можуть стати відкриттям для більшості?
Як вибрати м’ясо
Особливу увагу завжди варто приділяти вибору м’яса. Деякі варять його на пташиному м’ясі, але він не буде досить жирним. Деякі додають відразу яловичину і свинину, вважаючи, що таке поєднання є кращим. У м’ясі не повинно бути великої кількості жиру, адже це може зіпсувати смак.
Бульйон
Головне-це наваристий бульйон, тому м’яса ніколи не варто шкодувати. Є рецепти, коли додаються кістки і створюється відчуття, що так вийде приготувати правильний бульйон. Це не зовсім так, адже саме м’ясо формує смак і створює правильний аромат.
А особливу увагу варто приділяти швидкості приготування. Деякі намагаються прискорити процес приготування бульйону, але в цьому випадку м’ясо не віддасть смак і аромат. Середній час приготування – 2 години, прискорювати цей процес точно не варто.
Якщо в борщ було додано м’ясо з кістками, його варто витягнути, звільнити від жив і нарізати. Завдяки цьому кінцеве блюдо буде приємніше їсти. Залишати м’ясо з кістками в борщі – це точно не найкраща ідея.
Картопля
Головна помилка-це картопля, нарізаний на дрібні частини. В цьому випадку картопля стане м’яким і почне розварюватися. А якщо хочеться отримати невеликі шматки картоплі в борщі, необхідно вибирати сорти, які не розварюються.
Перед укладанням картоплю можна трохи обсмажити. Такий прийом допоможе змінити смак страви, а бульйон стане більш наваристим. Обсмажуючи картоплю, можна відразу додати спеції, які тільки посилять смак. При обсмажуванні важливо отримати невелику скоринку, повна готовність не потрібна.
Смажити або варити овочі
Суперечки на цю тему ніколи не закінчаться. Деякі вважають за краще обсмажувати овочі, а інші їх тільки варять. Тут важливо визначатися, який результат хочеться отримати. Якщо є бажання поліпшити смак борщу, краще обсмажувати, але на це доведеться витрачати більше часу. Щоб заощадити свій час, можна овочі відразу варити або вибирати ту частину, яку можна обсмажити.
Карамелизирование овочів
Самий незвичайний варіант-це карамелізірованіе овочів. Їх необхідно томити на повільному вогні. В цьому випадку цибуля стане більш прозорим, а морква м’якою. Карамелізування дозволяє змінити смак страви значно. Існує безліч технологій, які сміливо можна застосовувати.
Буряк
Для зручності багато господинь відварюють буряк в бульйоні, але таке рішення оптимальним назвати не можна. Буряк починає втрачати свій колір і смак. Краще її попередньо приготувати в духовці і нарізати соломкою, додаючи в борщ, а отримані шматки обсмажуються до повної готовності.
Деякі радять додавати в бульйон лимонний сік, щоб буряк не втратила свій колір. Але, тут потрібно проявляти обережність, так як кінцеве блюдо може стати кислим.
Який порядок закладки овочів
Порядок наступний:
- Картопля.
- Капуста.
- Овочі.
Особливу увагу потрібно приділяти капусті. Якщо вона білокачанна зимова, то необхідно більше часу витрачати на її приготування. Капуста закладається, коли картопля зварився на половину. Буряк додається відразу після капусти.
Прянощі
Різні прянощі завжди додаються після виключення. Стандартний набір:
- лавровий лист;
- чорний перець;
- перець горошком.
Додаючи лавровий лист, він повинен знаходитися в бульйоні 3-5 хвилин. Залишати його в борщі точно не варто, адже почне віддавати неприємний аромат і смак.
Як зробити борщ кислим
Багато для підкислення використовують оцет. Прийом поширений і він довів свою ефективність. А хіба все так добре? Оцет точно не можна назвати корисною добавкою. Краще підкислювати лимонним соком або помідорами, які можна додавати в зажарку.
Заправка борщу
Класична заправка: товчене сало з часником. Якщо сала немає в наявності або не хочеться його додавати, від нього можна сміливо позбавлятися. Однак часник повинен бути завжди. Часник можна додавати в різному вигляді. Наприклад, можна пропустити його через прес, щоб залишити тільки аромат і приємний смак.
Закінчення приготування
Відразу після приготування необхідно дати борщу постояти близько півгодини. Деякі обгортають його в рушник. Після цього борщ можна подавати зі сметаною, пампушками і зеленню.