4 способи, які допоможуть почистити цибулю без сліз
Якщо потрібно заготовити велику кількість цибулі, все прекрасно розуміють, що поява сліз на очах – це питання часу.
А який сенс ускладнювати собі життя, коли існує 4 перевірених способу, завдяки яким можна буде почистити цибулю без сліз?
З верхнім шаром
Щоб швидко відокремити лушпиння і залишити головку цілим, можна знімати оболонку з верхнім м’ясистим шаром. Процес виглядає наступним чином:
1) ніж повинен бути ідеально чистим, попередньо його варто промити під проточною водою.
2) нижня частина корінців зрізається в першу чергу.
3) зрізається верхня частина.
4) робиться поздовжній надріз, щоб дістатися до верхнього соковитого шару.
5) ножем протягується край розрізу і знімається лушпиння.
Звичайно, у такого способу є ключовий недолік – залишається багато відходів.
Навпіл
Якщо цілісність головки не має ніякого значення, можна використовувати такий прийом. Процес очищення:
1) гострим ножем цибулина розрізається на дві рівні частини.
2) очищається верхній шар від стебел у напрямку вниз.
3) коріння зрізати не потрібно.
Такий спосіб підвищує ймовірність роздратування очей, так як робиться більше розрізів. Щоб уникнути цього, необхідно поруч ставити склянку з холодною водою і зрідка занурювати туди ніж, змиваючи цибульний сік.
Окропу
Якщо головки облити гарячою водою, то шкірка знімається легко. Такий спосіб є універсальним, але застосовувати його варто завжди відповідально. Процес покроково:
1) Лук викладається в глибоку ємність.
2) Кип’ятиться вода в чайнику.
3) коли вода нагрівається до 100 градусів, вода заливається в ємність, щоб покрити всі головки.
4) у воді цибулю утримується не більше однієї хвилини, в іншому випадку він почне повільно варитися.
5) робиться розріз з верхньої частини.
6) Оболонка приділяється пальцями.
Цей спосіб універсальний, але важливо, щоб цибуля не зварився в процесі.
Мокрий спосіб
Потрібно очистити більше кілограма цибулі? В цьому випадку логічно використовувати мокрий спосіб. Виглядає він наступним чином:
1) овочі поміщаються в зручну ємність.
2) заливається холодною водою.
3) час перебування у воді від 5 до 10 хвилин, щоб шкірка розмокла.
4) після цього шкірка легко знімається, якщо попередньо зрізати верхню частину.
Такий спосіб часто застосовують в закладах громадського харчування, коли необхідно начистити велику кількість цибулі. Тримати цибулю більше 10 хвилин у воді точно не варто, адже це може зіпсувати його структуру.