Що потрибно знати про салати
Салат – це, як правило, закусочне блюдо, що складається з декількох нарізаних продуктів, і заправлене соусом або олією. Як соус може використовуватися сметана, йогурт, майонез і т.д. Щоб салат вийшов смачним, важливо правильно дотримуватися пропорцій інгредієнтів, а також знати їхню сумісність між собою.
Сьогодні рецепти салатів можна знайти удосталь на кулінарних сайтах. Вони можуть бути простими або незвичайними, але завжди додають особливий шарм будь-якому столу. Такі салати можуть готуватися як із овочів, так і з фруктів. Є також багато цікавих рішень з м’яса, сирів, морепродуктів. Правильний підбір інгредієнтів іноді дозволяє зі звичайних продуктів створити справжній кулінарний шедевр.

Усі салати, незалежно від їх складу, мають спільну особливість – наявність заправки, що надає страві смакову глибину і аромат. Рослинні олії, соуси, кисломолочні продукти та лимонний сік – основні компоненти заправок.
У салатах необхідно дотримуватися принципу гармонійного поєднання інгредієнтів. Це стосується як легких дієтичних салатів, так і вишуканих страв на основі м’яса, риби та інших продуктів.
Салати поділяються на прості для щоденного вжитку та складніші для святкового столу. Вони можуть бути з м’яса, птиці, риби та морепродуктів. Кожен з них має свою особливу ароматну палітру.
Салати з м’яса
Салати з м’яса можуть бути варіантом для тих, хто цінує ситні та вишукані страви. Тут використовуються різні види м’яса – від телятини до м’ясних субпродуктів. Вони чудово поєднуються з овочами, надаючи страві неповторний смак.
М’ясо в салаті може бути різним:
- Свинина
- Телятина
- Баранина
- Яловичина
Для прихильників дієтичного харчування ідеальним варіантом може бути використання м’яса кролика. Крім того, ковбаса та ковбасні вироби можуть стати чудовим доповненням до смаку м’ясних салатів.
Салати з м’яса кролика
Салати з м’яса кролика – це смаковиті та надзвичайно корисні страви, які здивовують своєю ніжністю та ароматом. М’ясо кролика є відмінним джерелом високоякісних білків та низькокалорійних жирів, що робить цю страву ідеальним варіантом для прихильників здорового харчування.
Салати з кролика можуть бути як легкими та освіжаючими, так і ситними та смачними. Вони дозволяють поєднувати найрізноманітніші інгредієнти – від свіжих овочів до ароматних спецій, надаючи стравам неповторний смаковий букет.
Додавання кроличого м’яса до салатів приносить особливий шарм та витонченість цим стравам. Воно чудово поєднується з різноманітними овочами та зеленню, надаючи салатам ніжність та аромат.
Салати з м’яса птиці
Салати з м’яса птиці – це особливий вид смачних страв, які займають почесне місце серед м’ясних салатів. Найвідомішим представником цієї категорії є безсумнівно салат «Олів’є» з курячим м’ясом, який завоював популярність серед багатьох гурманів.
Проте, сучасна кулінарія пропонує багато нових та вишуканих салатів з різних видів птиці:
- Індички
- Качки
- Гусака
Ці салати вражають своєю неповторною смаковою палітрою та надзвичайною ароматною складовою. Вони можуть бути яскравим доповненням до будь-якого святкового столу чи сімейного обіду.
Салати з м’яса птиці відкривають широкі можливості для кулінарних експериментів та творчого підходу до готування. Незалежно від обраного виду птиці, такий салат завжди стане смачним та оригінальним додатком до вашого столу.
М’ясо чудово поєднується з різноманітними овочами, незалежно від того, чи вони сирі (помідор, солодкий перець, огірок), чи відварені (картопля, морква). Додавання цибулі та часнику надає страві гостроти, а різноманітні приправи та спеції роблять смак неповторним. Завдяки цьому, салати з м’яса завжди вражають неперевершеним смаком і ароматом.
Салати з риби та морепродуктів
Салати з риби та морепродуктів – це справжній кулінарний дебют для справжніх гурманів. Ці страви відрізняються вишуканим смаком та неабиякою корисністю для організму. У приготуванні цих салатів можуть використовуватися різноманітні інгредієнти:
- слабосолена риба
- копчена риба
- рибні консерви
- відварена риба
- мідії
- кальмари
- креветки
- інші морепродукти.
Популярні також овочеві салати, приготовані зі свіжих, відварених або грильованих овочів, а також салати з грибами, які надають страві особливий смаковий шарм.
Поради щодо приготування простих салатів
- Не перевантажуйте салати великою кількістю інгредієнтів, нехай кожен з них максимально віддасть свій смак кінцевій страві;
- Прості класичні салати можуть бути подані як гарнір до будь-якої основної страви з м’яса, риби, птиці;
- Приділяйте увагу естетичному виду салату. Не забувайте, що салат – це окраса вашого столу;
- Слідкуйте за свіжістю продуктів для салату. Неприємний запах несвіжого овоча вже не сховаєш, він зіпсує всю страву;
- Продукти, що швидко псуються, для салату потрібно купувати безпосередньо перед приготуванням;
- Дуже важливо дотримуватися поетапного додавання деяких продуктів. Сухарики, якщо вони передбачені рецептом, додають безпосередньо перед подачею. Салат із зеленню заправляють соусом або олією також перед подачею, інакше салат набуде млявий, негарний вигляд;
- Сир для салату має бути пряним, трохи гострим, з яскравим смаком;
- Прості салати з фруктів є десертом і подаються наприкінці урочистостей.

Правила зберігання салатів
Зберігання салату з майонезом
Майонез – одна з найпоширеніших салатних заправок. тому з нього і почнемо. на столі такий салат можна залишати не довше ніж на 5 годин, в холодильнику – максимум на добу. Пам’ятаємо, що смакові якості салату будуть від зберігання погіршуватися.
А ось салати, заправлені сметаною або йогуртом, взагалі не призначені для зберігання. Процес скисання сметани запускається практично відразу-через півгодини перебування в теплому приміщенні. Так що радимо точно розраховувати кількість салату ще на стадії готування, щоб не довелося викидати залишки.
Зберігання салату з олією та оцтом
Взагалі, оливкова олія холодного віджиму, та в принципі і інші нерафіновані різновиди масла, вважаються хорошими консервантами. Однак цей принцип не працює у випадку з салатними сумішами. Об’єднання інгредієнтів салату і олійної заправки запускає хімічні реакції, які призводять до утворення все тієї ж небезпечної патогенної мікрофлори. Тому максимально допустиме зберігання такого салату при кімнатній температурі – пара годин, в холодильнику можна тримати трохи довше. Як і у випадку зі сметаною, нез’їдене подальшому зберіганню не підлягає.
Чистий оцет ми в якості заправки не використовуємо, тому його додавання як компонента соусу не сильно змінює термін зберігання – не більше ніж на півгодини.
Зберігання салату без холодильника?
Як ми вже говорили, кімнатна температура згубна для салатів і абсолютно не підходить для їх зберігання. Але все ж є ще якісь доступні способи, крім як прибрати блюдо в холодильник?
Якщо в квартирі є балкон або в будинку – льох, то їх можна використовувати як місце для зберігання салату, якщо температура на вулиці не перевищує +12 градусів. Але час зберігання не повинен перевищувати 12 годин.
Зберігання салату в холодильнику
Також важливо знати не тільки, скільки зберігається салат в холодильнику, але і як це правильно робити. Ідеально використовувати для цих цілей спеціальні харчові контейнери – у них щільні, герметично закриваються кришки, що дозволить мінімізувати надходження в них повітря і запобігти швидкий початок окислювальних процесів. При покупці таких контейнерів звертаємо увагу на кришки і вибираємо ті, які дозволяють відкачати повітря і створити в ємності вакуум.
Якщо контейнерів немає, можна помістити салат в скляну банку і знову ж максимально щільно закрити кришкою.
Третій варіант – залишаємо салат в салатнику обернувши зверху харчовою плівкою, краще в кілька шарів для більшої герметичності.
А ось металеві ємності не використовуємо: будь-який метал прискорює утворення сприятливого середовища для розмноження бактерій.
Терміни придатності популярних салатів
Щоб орієнтуватися в термінах зберігання салату в холодильнику – це температура +2-4 градуси становить від 12 до 24 годин, в залежності від інгредієнтів та заправки. варто пам’ятати, що заправлений салат зберігається коротший час, ніж без заправки.