Які 5 гарячих страв можна приготувати з вчорашньої картоплі: секрети, про які не здогадуються
Господині часто задаються питанням, що приготувати з остигнула вчорашньої картоплі в мундирі або пюре.
Є остиглий картопля не хочеться, але і викинути шкода.
Пропонуємо вашій увазі 5 простих, але дуже смачних рецептів.
Інгредієнти розписані з розрахунку на дві порції.
Пряна смажена картопля
Вам знадобиться:
- відварені картоплини 500 грамів;
- Олія соняшникова 30 мілілітрів;
- свіжий часник 2-3 часточки;
- розмелений чорний перець;
- сіль на смак;
- паприка 5 грамів;
- пучок кропу.
Картопля в мундирі (за бажанням можна очистити від шкірки) нарізати тонкими брусочками шириною 0.5 міліметра. У розігрітий сотейник налити масло рослинне (як варіант оливкова) і висипати картоплю. Смажити близько однієї хвилини на середньому вогні, потім перемішати лопаткою. Покласти рубаний часник, сіль, розмелений перець і паприку. Смажити, перевертаючи, ще 5 хвилин. Готову картоплю можна викладати на тарілки.
Щоб легко розім’яти остигле картопляне пюре, додайте в нього 2 столові ложки води і розігрійте в мікрохвильовці 1.5 хвилини.
Перед подачею можна присипати дрібно рубаною зеленню кропу. Приготований за таким рецептом картопля дуже добре подавати з салатом зі свіжих овочів.
Картопляні биточки
Для фаршу:
- картопля 500 грамів;
- 2 великих курячих яйця;
- сіль 10 грамів;
- суміш перців;
- варена ковбаса або сосиски 200 грамів;
- Олія соняшникова 30 мілілітрів.
Для підливи:
- сметанний продукт 100 грамів
Відварну в мундирі картоплю очистити від шкірки і подрібнити на крупній тертці. Додати яйця, сіль, суміш перців, нарізану кубиками варену ковбасу і все ретельно перемішати.
Щоб биточки вийшли з красивою рум’яною скоринкою, потрібно взяти домашні яйця.
Нагріти на середньому вогні сковороду і влити соняшникову олію, потім викласти столовою ложкою готову суміш у формі товстих млинців. Обсмажити по півтори хвилини з кожного боку. Готові биточки покласти на тарілку і полити сметаною.
Запіканка з картопляного пюре
Вам знадобиться:
- картопляне пюре 800 грамів;
- 3 середніх курячих яйця;
- свинячий бекон 100 грамів;
- сіль 20 грамів;
- коріандр 5 грамів;
- твердий сир 150-200 грамів;
- рослинна олія 10 мілілітрів;
- масло вершкове 10 грамів.
У нагрітий сотейник влити соняшникову олію і висипати дрібно нарізаний тонкою соломкою бекон. Обсмажити дві хвилини до золотої скоринки. У ємність з розім’ятим в пюре картоплею перекласти смажений бекон, додати яйця, сіль, коріандр.
Щоб бекон вийшов соковитим і одночасно хрустким, його потрібно підсолювати за 20-30 секунд до кінця смаження.
Добре все перемішати і вилити в сотейник, попередньо змащений маслом вершковим. Зверху розкласти подрібнений сир і відправити в нагріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Можна подати до м’яса або як самостійну страву.
Котлети з картоплі
Для котлет:
- пюре з картоплі 700 грамів;
- 2 середніх курячих яйця;
- сіль 15 грамів або за смаком;
- розмелений чорний перець 2 грами;
- пшеничне борошно 100 грамів;
- рослинна олія 30 мілілітрів.
Для соусу:
- сметана (будь-якої жирності) 100 грамів.
Розігріти сотейник, влити олію. Цибулю нарізати невеликими кубиками, викласти на сковороду і надати смаженні до золотистого кольору. Розім’яти ложкою картопляне пюре і додати смажену цибулю, яйця, сіль, сухий часник, чорний розмелений перець.
Щоб руки не прилипали через борошна, можна змастити їх соняшниковою олією.
Все ретельно розмішати ложкою і сформувати круглі кульки. Обваляти котлетки в пшеничному борошні і смажити на вогні менше середнього 1.5 хвилини з кожного боку. Котлетки повинні засмажитися до золотистої скоринки. Готову страву полити соусом і подавати на стіл.
Гарячі канапе з картоплі
Вам знадобиться:
- картопля в мундирі 500 грамів;
- помідор 150 грамів;
- часник 2 часточки;
- майонез 30 грамів;
- соняшникова олія 10 мілілітрів;
- твердий сир.
Картоплю нарізати кружечками товщиною 0.5 міліметра (очищати від шкірки необов’язково) і викласти на збризнути маслом деко.
Щоб канапе легко знімалися з дека, кладіть його в попередньо розігріту духовку.
Помідори нарізати тонкими скибочками і покласти зверху картоплі. Часник дрібно порубати, змішати з майонезом і викласти на томати. Посипати кожну канапешку тертим сиром і відправити в духову шафу на 15 хвилин при 180 градусах.
Такі прості, але дуже смачні рецепти допоможуть нагодувати всю сім’ю ситним обідом або вечерею.